Vitiligo centar Vitilab, Vojvode Micka Krstića 14, Beograd, Tel: (+381)604346787

 

nedelja, 29 avgust 2021 14:27

Sunčev vitamin i vitiligo

Vitamin D3 je jedan od najvećih saveznika dobrog zdravlja, a vrlo je važan i u našem protokolu za lečenje vitiliga.

Nivo vitamina D u najvećoj meri zavisi od toga da li smo i koliko u mogućnosti da se izlažemo Suncu. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da ni 2 sata svakodnevnog boravka na Suncu, u periodu od 12-14h, neće biti dovoljni za apsorpciju potrebne količine vitamina D.

Ljudi koji imaju vitiligo u velikom broju slučajeva imaju nedostatak vitamina D, a neretko se dešava da se na to ne obrati pažnja. To nas je podstaklo da napravimo istraživanje, čijim smo rezultatima i sami bili iznenađeni.

Prikupili smo podatke kod 1000 naših korisnika i došli do rezultata da je 91% testiranih imalo vitamin D ispod referentnih vrednosti (75-250 nmol/l), a 63 % ispod 30 nmol/l, što predstavlja ozbiljan deficit.

Nakon 3 meseca suplementacije došlo je do povećanja vrednosti vitamina D kod testiranih, ali smo uočili i druge promene. Kod većine (89%) vitiligo je prestao da se širi, dok je kod 11% došlo do obnavljanja pigmenta i na depigmentisanim površinama.

Zato kažemo da je vitamin D najbolji saveznik našeg melema.?

Namirnice bogate vitaminom D su riba (losos,sardina,tuna) kao i riblje ulje, mleko i mlečni proizvodi, sojino mleko, žumance jajeta, pahuljice žitarica, avokado, buter i druge... Ipak, treba obratiti pažnju da se vitamin D najčešće ne može nadoknaditi ishranom, već je potrebna suplementacija. Nikako ne treba uzimati vitamin D "na svoju ruku" i dozirati "otprilike", već je potrebno uraditi analizu (može se uraditi u bilo kojoj laboratoriji) i na osnovu toga, u konsultaciji sa doktorom ili farmaceutom odrediti dozu potrebnu da bi se nadoknadio postojeći nedostatak.

Iako nije jedini faktor u lečenju vitiliga, jedan je od važnijih koji će dovesti do boljih i bržih rezultata u repigmentaciji.

Stoga ga ne zaboravite.